De atoombom

Als er een 'normale' atoombom valt is de verwoesting enorm. Er ontstaat een schokgolf, enorme vuurstormen, hitte, straling en na 24 uur komt de radioactieve straling van de stof in de lucht (dodelijk).

Even met je muis op het plaatje klikken:

-  De schokgolf verwoest alles binnen 8 km.

-  De stroming (door de ontploffing bewegende lucht) zal binnen 15 km maar weinig overeind laten staan.

-  Alles wat brandbaar is, zal in een omtrek van 20 km door hitte verbranden.

-  Na 24 uur zal in een gebied van 160 tot 300 km straling door fallout (radioactieve neerslag -de straling 'daalt' neer-) ontstaan. 

-  In de toekomst zullen allerlei soorten kanker (ziektes die niet of bijna niet zijn te genezen en ook de kinderen en de kleinkinderen van de slachtoffers ziek maken) ontstaan.

 

Even met je muis op het plaatje klikken:

Er ontstaat een temperatuur van 20 miljoen Graden!!!. Door deze hitte zet de lucht uit en stijgt op. Puin en andere materialen worden dan omhoog gezogen. Zo ontstaat de "paddestoel"

De Verenigde Staten wilde graag precies de gevolgen van een atoombom-ontploffing weten. Er werden kleine  eilandjes gevonden in de oceaan: De Bikini-eilanden. Deze eilandjes werden ontruimd en de testbom werd  gegooid. Op verschillende afstanden vcan de eilanden lagen schepen met bemanningen. Zo konden de gevolgen van straling bepaald worden. De bemanning kreeg alleen een bril, met knalrode glazen, tegen de flits als bescherming!

Even met je muis op het plaatje klikken:

Ga terug naar de startpagina van techna.nl

 

 

E-mail

Opdracht

1) Einstein heeft tijdens de 2e wereldoorlog meegewerkt aan het maken van een atoombom. 

Na de oorlog was Einstein fel tegenstander van het gebruiken en verder ontwikkelen van de atoombom. Waarom denk je dat hij eerst meewerkte en later fel tegenstander werd?

2) Is de atoombom ooit, tijdens een oorlog, gebruikt. Zo ja, waar en hoe vaak.

3) Deze bom had tot gevolg dat er een koude oorlog ontstond tussen twee landen. Welke twee landen waren dat, en beschrijf kort wat wordt bedoeld met de koude oorlog.

4) Wat kunnen de gevolgen van straling zijn voor de mens?

5)  Ooit heeft iemand gezegd: "Als er iets uitgevonden wordt, wordt het altijd uitgeprobeerd". Wat kan er bedoeld worden met deze zin? (Is het zomaar een zinnetje of is het een waarschuwing?)