Pluto

Pluto is in 1930 ontdekt (door de Amerikaanse astronoom Tombaugh). Pas in 2006 is hij officieel als de negende planeet genoteerd. Zelfs met een hele grote telescoop is de planeet bijna niet te zien. Dat komt omdat hij ongeveer zo groot is als onze maan (6x kleiner dan de aarde). Puto is de enige planeet die nog niet bezocht is door een ruimtevaartuig. Zelfs met de Hubble Space Telescoop kan de planeet niet goed worden bekeken. Het oppervlak is niet goed te zien.

(een betere foto is nog niet gemaakt, pluto is nog  te ver weg)

Met een gemiddelde afstand tot de zon van bijna zes miljard kilometer is Pluto de buitenste planeet. Pluto heeft geen ringen, en de maan Charon is zijn enige satelliet. Met zijn 2.300 km doorsnee is Pluto de kleinste planeet, en daarmee zelfs kleiner dan enkele manen. Net als bij Neptunus is zijn baan berekend, voordat de planeet zelf werd ontdekt. Opmerkelijk is de sterk elliptische (ovale) baan. Deze is zo langgerekt, dat Pluto’s baan tijdelijk binnen de Neptunusbaan ligt. De baan van Pluto staat ook een beetje scheef (17°) in vergelijking met de andere planeetbanen.

Als je op pluto naar de Zon kijkt, dan zie je een heldere ster, niet meer. Pluto bestaat waarschijnlijk uit gesteente en ijs. De oppervlakte-temperatuur bedraagt –220 °C. Een dag, (de tijd die hij nodig heeft om om zijn eigen as te draaien), duurt 6,4 aarddagen. Voor zijn baan om de zon (= een Pluto-jaar) heeft de planeet meer dan 248 jaren nodig. Zijn gemiddelde dichtheid is twee keer zo hoog als die van water.

 

Activiteiten

1) Wat is de dichtheid van pluto?

2) Waarom kunnen we pluto ooit mooi gebruiken als voorraadplaneet?

3) Wat is er raar aan de baan van pluto rond de zon?

klik op de aarde: naar startpagina 'planeten'

 

hans oostendorp stoommachine GL KB BB leerweg elektriciteit stroom spanning snelheid proeven natuurkunde techniek docent vmbo mavo vbo leerlingen kelvin celsius fahrenheit dichtheid massa mars volume brug motor constructie mir ruimte tandwielen regenboog licht laser straling atoom practicum maan zon planeten aarde saturnus zon elektromagnetisme elektromotor pascal magneet dynamo boiler ampere volt newton kracht hefboom moment onderwijs wps vernieuwde basisvorming lts vmbo les basisschool watt volt ohm spanning orkaan weer wolken rontgen licht kleur energie techna natuurkunde techniek scheikunde kinderen kids kidz werkstuk eenvoudig nieuwe manier van lesgeven presentatie powerpoint proef hersenknerser hotpot vraag vragen opdracht opdrachten schakelingen batterij schakelaar elektriciteitscentrale serie parallel componenten weerstand leerling meester klas les aantekeningen examen eenvoudig nask leraar lerares docente kerndoel competenties pdf 4e klas 3e 2e 1e belgie start profieldelen vernieud keuzedelen competentie