Venus

Venus is genoemd naar de godin van de liefde.

 

De planeet is waarschijnlijk zo genoemd omdat ze de helderste is van de planeten die bekend waren in de oudheid.

Lang heeft men gedacht dat er op Venus leven zou kunnen zijn. Venus lijkt op aarde. De massa en de dichtheid zijn ongeveer gelijk aan die van de aarde. De massa is 81,5 % van die van de aarde, de gemiddelde dichtheid ligt rond de 5,25 g/cm³. Ook de doorsnee van Venus (12.150 km) is te vergelijken met die van de aarde. Ook Venus heeft een atmosfeer met een dik wolkendek.

Toch kan er geen leven op Venus zijn. Onder het  wolkendek zijn de temperaturen hoger dan 450 °C. Waarschijnlijk was er vroeger  heel veel water, net zoals op aarde, maar al dat  water is verdampt. Nu is Venus heel droog. De aarde zou er hetzelfde uitzien als zij dichter bij de zon zou staan. We kunnen heel wat van onze aarde te weten komen als we proberen uit te zoeken waarom alles op Venus zo anders ontwikkelde als op aarde.

Venus wordt verhit door de zon, en de dichte atmosfeer verhindert (net als op aarde) de warmte-afgifte (broeikaseffect). De dampkring ze is even dicht, en heeft een even hoge druk als op aarde het water op een diepte van 1000 m.

De atmosfeer bestaat voor 95 % uit koolstofdioxide.  Als je gaat wandelen op Venus, moet je wel doorwandelen want je hebt maar heel weinig tijd, binnen enkele minuten ben je zo plat als een dubbeltje. Dat komt omdat de vele wolken enorm op de planeet drukken!

Een jaar op Venus (omlooptijd om de zon) duurt 225 dagen. De gemiddelde afstand tot de zon bedraagt 108 miljoen km. De rotatie is heel traag (één Venus dag is gelijk aan 243 aardse dagen , zelfs iets langer dan een jaar op Venus) 

Observaties van Venus

Venus is een van de twee planeten die dichter bij de zon staan dan de aarde (binnenplaneten). Haar omloopbaan ligt tussen de zon en de omloopbaan van de aarde. net als bij de maan, zijn ook bij Venus verschillende fasen te herkennen.

In de fasen van toe- en afnemende sikkels is Venus goed te bekijken. De planeet wordt ook wel de ochtend en avondster genoemd. Venus is namelijk langer voor zonsopgang en langer na zonsondergang te zien is dan Mercurius.

Activiteiten

1) Welke bijnaam heeft Venus?

2) Waarom is het voor de mens moeilijk om op Venus te wonen?

3) Wat wordt er bedoeld met de schijngestalte van Venus?

klik op de aarde: naar startpagina 'planeten'

 

hans oostendorp stoommachine GL KB BB leerweg elektriciteit stroom spanning snelheid proeven natuurkunde techniek docent vmbo mavo vbo leerlingen kelvin celsius fahrenheit dichtheid massa mars volume brug motor constructie mir ruimte tandwielen regenboog licht laser straling atoom practicum maan zon planeten aarde saturnus zon elektromagnetisme elektromotor pascal magneet dynamo boiler ampere volt newton kracht hefboom moment onderwijs wps vernieuwde basisvorming lts vmbo les basisschool watt volt ohm spanning orkaan weer wolken rontgen licht kleur energie techna natuurkunde techniek scheikunde kinderen kids kidz werkstuk eenvoudig nieuwe manier van lesgeven presentatie powerpoint proef hersenknerser hotpot vraag vragen opdracht opdrachten schakelingen batterij schakelaar elektriciteitscentrale serie parallel componenten weerstand leerling meester klas les aantekeningen examen eenvoudig nask leraar lerares docente kerndoel competenties pdf 4e klas 3e 2e 1e belgie start profieldelen vernieud keuzedelen competentie