stoom

machine

                  

De stoommachine is vaak het hart van een elektriciteitscentrale. Een warmtebron maakt water zo warm dat het wordt omgezet van water naar stoom onder hoge druk. De stoom laat de schoepen van een stoomturbine (vaak de "stoomturbine van Parsons") draaien en de draaiende as drijft dan weer de elektriciteitsgenerator aan.

Stoommachine van James Watt

James Watt is niet de uitvinder van de stoommachine. Hij  maakte de stoommachine efficienter. Hij deed dit door de stoom te condenseren hierdoor was er geen water meer in de cilinder en werd de machine sneller. Het rendement en dus de stoom en brandstof besparing was enorm: de eerste machines van Watt leverden al een brandstofbesparing op van 75%.

Ook liet hij de stoom aan 2 kanten de cilinder binnen. De snelheid werd hierdoor een stuk hoger. Hij maakte ook een ventiel op de machine waardoor je de snelheid kon regelen. Deze stoommachine heeft ervoor gezorgd dat fabrieken niet meer naast een rivier hoefde te staan en dus konden de fabrieken door het hele land gebouwd worden.

Toen de stoommachine efficienter werd kon hij ook op andere manieren gebruikt worden.  Een van die ideeŽn is de stoomwagen, een stel wielen met een stoommachine erop. Deze stoomwagens waren niet altijd even veilig want, het kon gebeuren dat de ketel ontplofte. Toch is de stoomwagen de voorloper van de auto.

Bijna honderd jaar na de uitvinding van de stoommachine  werd de stoomlocomotief uitgevonden. Deze stoomlocomotief  had een topsnelheid van 8 km/u.

Activiteiten

 

Maak de hersenknerser

 

 

Opdracht

1) Schrijf in 40 woorden op wat er volgens jou allemaal veranderende op de wereld door de uitvinding van de stoommachine

Maak je eigen stoomturbine van Parsons

 

 

hans oostendorp stoommachine GL KB BB leerweg elektriciteit stroom spanning snelheid proeven natuurkunde techniek docent vmbo mavo vbo leerlingen kelvin celsius fahrenheit dichtheid massa mars volume brug motor constructie mir ruimte tandwielen regenboog licht laser straling atoom practicum maan zon planeten aarde saturnus zon elektromagnetisme elektromotor pascal magneet dynamo boiler ampere volt newton kracht hefboom moment onderwijs wps vernieuwde basisvorming lts vmbo les basisschool watt volt ohm spanning orkaan weer wolken rontgen licht kleur energie techna natuurkunde techniek scheikunde kinderen kids kidz werkstuk eenvoudig nieuwe manier van lesgeven presentatie powerpoint proef hersenknerser hotpot vraag vragen opdracht opdrachten schakelingen batterij schakelaar elektriciteitscentrale serie parallel componenten weerstand leerling meester klas les aantekeningen examen eenvoudig nask leraar lerares docente kerndoel competenties pdf 4e klas 3e 2e 1e belgie start profieldelen vernieud keuzedelen competentie