Mars

Mars lijkt het meest op de aarde. Mars is genoemd naar de Romeinse god van de oorlog (Grieks: Ares).

 

Marsmannetjes zijn in de fantasie van de SF-auteurs een geweldadig volk. Steeds weer worden de mensen door de boosaardige Marsbewoners aangevallen.

's Nachts is Mars goed met het blote oog te zien. De helderheid varieert sterk met de afstand van Mars tot de Aarde.

diameter (doorsnede): 6.790 kilometer
rotatieduur (draaiing rond eigen as, een dag duurt): 24,6 uur
massa: 0,1074 keer de Aarde 

afstand tot de aarde (minimaal): 55.700.000 km

 

Sinds 1960 zijn 29 reizen naar de 'rode planeet' gemaakt. Een deel hiervan is mislukt. Als laatste landde de Pathfinder (1997). Aan boord van dit schip was het beroemde Sojournerkarretje. Inmiddels werkt de Pathfinder niet meer. 

Enkel gegevens van reizen naar mars:

 

1971

Mars 2 en Mars 3

Sovjet Unie

harde landing op mars

1971

Mariner 9

Verenigde Staten

1 jaar in een baan rond mars

1976

Viking 1 en 2

Verenigde Staten

Op mars geland met aan boord allerlei meetapparatuur, camera's, robotarmen. Zij hebben jaren gewerkt.

1997

Global Surveyer

Verenigde Staten

2 jaar lang rondjes rond mars gedraaid

1997

Pathfinder

Verenigde Staten

Een klein voertuigje werd op mars neergezet dat vanaf de aarde werd bediend. Dit autootje heeft ongeveer 6 weken gegevens verzameld.

Panoramabeeld vanuit de 'Pathfinder' (laatste contact 1997)

Het marswagentje "Sojourner"

Luna-2 SU 1959

Op dit moment zijn er weer plannen om een bemande ruimtereis naar mars te maken. Dit is nog niet eerder gebeurd. In 2015 wil Rusland samen met Amerika en Europa zes astronauten naar mars sturen.Tot op dit moment is dat nog niet gebeurd

In 2010 zei President Obama (president van Amerika) dat er geen bemande vluchten meer naar de maan worden gepland. Wat Amerika (wel of niet in samenwerking met andere landen) wil gaan doen is een bemande vlucht naar Mars maken en daarna weer veilig terugkeren, Het plan is om dit rond 2035 voor elkaar te hebben

De Amerikaanse Viking-1 landde op 20 juli 1976. Twee maanden later landde de Viking-2. Eerdere pogingen door de Sovjet-Unie om op Mars te landen mislukte. In 1989 beloofde de Amerikaanse president G. Bush Sr. kolonisatie van de ruimte. Als eerste zou mars aan de beurt zijn, maar door de hoge kosten is zo'n project voorlopig toekomstmuziek.

face

(foto van rotsen op Mars)

Leven op Mars?

De Amerikaan P. Lowell zei dat de  kloven en kanalen (canali) kunstmatige irrigatiesystemen zouden kunnen zijn. Deze canali waren in 1877 door de astronoom Schiaparelli ontdekt.

In 1976 brachten de Vikingsonden (ruimtevaartuigen) het bewijs:, er was of is geen hoog ontwikkeld leven op Mars. Zelfs de "canali" bleken alleen op gezichtsbedrog te berusten.

Het zou kunnen dat er primitieve levensvormen hebben bestaan (bacterin, schimmels).

Mars heeft permanente ijskappen op beide polen die voornamelijk bestaan uit bevroren koolstofdioxide ("droog ijs"). Als het zomer is in het noorden verdwijnt de koolstofdioxide en laat een laag van waterijs achter. 

Mars is ongeveer half zo groot als de aarde. De dagen duren ongeveer 40 min. langer dan bij ons. Er zijn ook jaargetijden. De jaargetijden duren 2X zo lang als op aarde. De maximale afstand tot de aarde bedraagt ongeveer 400 miljoen km. Als de beide planeten goede oppositie tot elkaar staan, staan ze 'maar' 55,7 miljoen km van elkaar af. Voor een 'rondje' om de zon heeft Mars ongeveer twee aardjaren nodig. Op mars is het veel kouder dan op aarde. De gemiddelde temperatuur ligt rond de –25 C. De temperatuurschaal loopt van +20 C tot –120 C. Omdat er weinig zwaartekracht is op mars, is de atmosfeer zeer dun. Daarom kan de zonnewarmte niet opgeslagen worden. Deze dunne atmosfeer bestaat voor 95% uit kooldioxide.

Waarom is deze planeet zo roodachtig? Dat ligt aan het oppervlaktestof. In het stof zit veel waterhoudend ijzeroxide. Het ijzer is door dat water geoxideerd. Mars is "verroest".

Activiteiten

1) Hoe is de zwaartekracht op mars?

2) Waarom kan een mens wel/niet leven op mars

3) Leg in 40 woorden uit waarom jij eventueel wel/niet op mars wilt gaan wonen.

1)  Waarom staat de Sojourner zo hoog op zijn wielen?

2)  Waarom wordt mars ook wel de rode planeet genoemd?

3) Beschrijf kort waarom jij wel of niet op mars zou willen wonen.

4) Vergelijk de zwaartekracht van mars eens met die van de aarde. De massa is op mars en aarde hetzelfde maar...Waar is het gewicht groter? Leg je antwoord uit.

klik op de aarde: naar startpagina 'planeten'

 

hans oostendorp stoommachine GL KB BB leerweg elektriciteit stroom spanning snelheid proeven natuurkunde techniek docent vmbo mavo vbo leerlingen kelvin celsius fahrenheit dichtheid massa mars volume brug motor constructie mir ruimte tandwielen regenboog licht laser straling atoom practicum maan zon planeten aarde saturnus zon elektromagnetisme elektromotor pascal magneet dynamo boiler ampere volt newton kracht hefboom moment onderwijs wps vernieuwde basisvorming lts vmbo les basisschool watt volt ohm spanning orkaan weer wolken rontgen licht kleur energie techna natuurkunde techniek scheikunde kinderen kids kidz werkstuk eenvoudig nieuwe manier van lesgeven presentatie powerpoint proef hersenknerser hotpot vraag vragen opdracht opdrachten schakelingen batterij schakelaar elektriciteitscentrale serie parallel componenten weerstand leerling meester klas les aantekeningen examen eenvoudig nask leraar lerares docente kerndoel competenties pdf 4e klas 3e 2e 1e belgie start profieldelen vernieud keuzedelen competentie